Svininfluensan.....eller???

Det är det enda folk pratar om, massvacinationer och handsprit överallt.

Det ska tydligen vara väldigt smittsamt och man ska tydligen inte utsätta sin omgivning för smitta under tiden då man är sjuk....

bäst att passa sig!!!


Svininfluensan som upptäcktes i Mexico kallas egentligen nya influensan eller går under benämningen A/H1N1. Orsaken till den ursprungliga benämningen svininfluensa är att viruset är en blandning av influensavirus från gris, människa och fåglar. Viruset har inte tidigare funnits hos människor och är mycket smittsamt och kan nu spridas effektivt mellan människor. Därför har det av WHO nu klassat svininfluensan som en fullskalig pandemi, dvs att viruset sprids över hela jorden. 

Svininfluensa sprids på samma sätt som vanlig influensa dvs genom direktkontakt med sjuka och via luften, t.ex. nysningar och hosta. Sjukdomen håller normalt i sig ca 5-7 dagar och är generellt inte farligare än en vanlig influensa även om vissa drabbas hårdare och det finns riskgrupper bland gravida, små barn och personer med andra bakomliggande sjukdomar. Svininfluensan verkar generellt även drabba yngre personer hårdare, särskilt i jämförelse med en vanlig influensa där äldre är mer utsatta.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0