Självkänsla/självförtroende?

Har de senaste dagarna av någon anledning funderat på det här med självkänsla kontra självförtroende.
kan man ha ett gott självförtroende och en dålig självkänsla eller tvärtom eller hänger det alltid ihop?

Jag har bekanta som har mycket gott självförtroende utåt sett, men när det väl gäller verkar det som om de helt saknar självkänsla och de är väldigt rädda för att stöta sig med "fel" människor de vill säga (sånna i dom rätta kretsarna)


Att man i det närmaste går över lik för att inte göra fel eller säga fel saker bara för att man är rädd att inte passa in, det måste väl ändå vara brist på god självkänsla??? hur gott självfötroende man än har eller?
Att hela tiden få uppskattning för hur man ser ut men ändå aldrig känna att man duger som man är...
Att man kan gå på stan med huvudet högt och veta att andra vill vara precis så, men ändå inte kunna slappna av utav rädsla för att någon kanske inte tycker det.
Att man förnedrar sig själv för att vara andra tillags.

Jag googlade lite och fick fram följande:

"Självkänsla är egenskapen att uppleva sig själv som kompetent att klara av livets grundläggande utmaningar samt förtjänt av framgång och välmående.

En sorts självkärlek som gör att du inte "vacklar" om du får kritik.! "

Hm, alltså kan man säga att om man hela tiden vänder kappan efter vinden av rädsla för att en konflikt uppstår har man ingen bra självkänsla.
Eller att man analyserar allt som andra säger och får det till att bli negativt...hm inte är det bra självkänsla iaf.

"Självkänsla är den insikt man har om sig själv och sitt inre liv (grad av sann självbild) och hur man förhåller sig till den kunskapen (konstruktivt eller destruktivt). Självkänsla handlar om det vi är medan självförtroende handlar om prestationer och kompetenser"

Alltså har man dålig självkänsla om man hela tiden är beroende av att fråga andra om man duger....medan man kan ha gott självförtroende när det gäller saker som man känner sig säker på.

"Självförtroende är när man har mod nog att våga göra saker man vill, och känner sig trygg i sig själv.
Personer med bra självförtroende uppfattas ofta som självsäkra och "coola"   medan personer med dåligt självförtroende kan uppfattas som blyga och osäkra."

Får man ofta höra att man är snygg eller bra på än det ena än det andra så utvecklar man ju ett bra självförtroende, medan självkänslan säger att man är osäker och rädd att inte duga på andra plan...

Med god självkänsla blir man alltså mer inifrånstyrd (egna behov, värderingar och övertygelser), medan självförtroende som påverkas av kritik och beröm riskerar att göra oss mer utifrånstyrda.

Jag tror inte att jag blev klokare på det här, men jag övertygade iaf mig själv att man faktiskt kan ha gott självförtroende med en dålig självkänsla...och tvärt om



Tänkte gå och lägga mig, men sängen var upptagen...här är två med gott självförtroende som inte bryr sig ett skit i vad jag tycker :)


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0